Waarom is graanvrij Hondenvoer en kattenvoer nodig?

Graanvrij hondenvoer en kattenvoer zijn op dit moment helemaal in. Althans bij een groep honden en kattenbezitters. Er zijn hiervoor twee redenen aan te wijzen:

  1. Er is meer aandacht voor, dus worden meer klachten herkent en voorkomen
  2. Ook niet terechte klachten worden opgelost doordat men ander voer gaat gebruiken

Aandacht voor de problemen die graan en gluten allergie met zich meebrengen

De eerste reden is dus volkomen terecht. Er zijn honden en katten die daadwerkelijk last hebben van een overgevoeligheid voor graanproducten. Dit kan samenhangen met een gluten allergie, maar dat hoeft niet.

Er zijn heel veel verschillende soorten granen. In hondenvoer zit meestal tarwe. En in tarwe zitten gluten.

Gluten zijn natuurlijke eiwitten in tarwe aanwezig. Dit eiwit verbindt zich met elkaar tijdens het verwerkingsproces, zodat er een goede consistentie ontstaat van stevigheid en flexibiliteit. Het bekendste voorbeeld hiervan is brood. De eiwitten uit de tarwe houdt het brood aan elkaar en stevig.

Dit voordeel is meteen de reden waarom het vaak toegevoegd wordt aan honden en kattenbrokken. De brokken worden hiermee stevig en bij elkaar gehouden.

Glutenintollerantie

Heb je nu een glutenallergie of intollerantie, dan raken je darmen ontregeld. Je eigen immuunsysteem gaat zich afzetten tegen het eiwit, waardoor en darmvlokken ontstaan. Deze darmvlokken blokkeren een goede opname van het voedsel.

Deze ziekte is moeilijk vast te stellen omdat je daadwerkelijk de vlokken in een stuk darm moet vaststellen. Daardoor wordt maar in een beperkt aantal gevallen echt vastgesteld dat het om glutenallergie gaat.

Heel vaak wordt de conclusie getrokken omdat men overstapt op een voer zonder graan. En dan stoppen de problemen, dus is de conclusie glutenallergie.

 Tarwesoorten met glutengraanvrij hondenvoer

De belangrijkste graansoorten waar gluten in zitten

  • Tarwe
  • Gerst
  • Rogge

Andere graansoorten zonder gluten die veel gebruikt worden in voer zijn rijst en mais. De andere problemen zijn hierbij echter niet opgelost.

 

Overstappen op ander voer, als reden waarom graanvrij in de belangstelling staat.

Klachten verdwijnen omdat met van een goedkoop voer overstapt naar een duurder merk.

Graan is een goedkoop ingrediënt, net als mais en rijst. Dit maakt het een interessant product om te gebruiken in een hondenbrok. Zeker in combinatie met de goede bindende eigenschappen.

Op papier komt graan daarmee al gauw als beste uit de bus. Dus veel fabrikanten die aan de onderkant van de markt opereren maken erop graag gebruik van. Ze kunnen op papier een goede verhouding van eiwit, vet en vezels laten zien, terwijl het gaat om plantaardige stoffen en geen dierlijk materiaal.

Als mensen overstappen kiezen ze vaak voor een duurder product waardoor ook in de verhoudingen van plantaardig en dierlijk materiaal een verschuiving plaatsvindt. En hier zit vaak de belangrijkste oorzaak van het probleem.

Goedkope merken moeten bezuinigen op de hoeveelheid dierlijke ingrediënten. Je ziet dan ook vaak alleen staan dierlijke bijproducten, of hoogwaardig graan. In de praktijk kun je er niet altijd achterhalen wat daarmee bedoeld wordt. Nog wat er echt inzit.

Veel problemen komen voort uit een gebrek aan dierlijke eiwitten en vetten. Een hond en kat hebben van nature behoefte aan een gebalanceerd dieet. Alleen vlees is niet goed, maar te weinig zeker ook niet.

Daarnaast is het aantal toevoegingen aan de brokken maar ook van de dieren die verwerkt zijn in de brok van belang. Sommige fabrikanten verwerken afvalvlees tot diervoeding. Hierin zitten allerlei reststromen die aan andere kwaliteitsklassen voldoen dan wij zelf zouden accepteren.

Door te kiezen voor duurdere producten, worden vaak ook de ingrediënten beter. Heel veel problemen worden daarmee juist opgelost. Dus ook het graanprobleem.

Graanvrij op zichzelf is niet de oplossing. Maar omdat de duurdere merken er een speerpunt van hebben gemaakt, is het wel een belangrijke indicator geworden.

Bewaren