Waarschijnlijk is het u ook niet ontgaan dat er veel aandacht is voor gezonde voeding honden en kattenvoer. Dit is een logisch gevolg van de toegenomen aandacht voor gezond eten, in het algemeen. Er wordt veel geschreven en gepraat over de impact van ongezonde voeding en levensstijl, op ziekte en allergie.
Eten doen we iedere dag. Divers eten is zo belangrijk dat de overheid ons via de schijf van vijf helpt ervoor te zorgen dat ons eten gezond en in balans is.
Een dagje zondigen is helemaal niet erg, als we dit de volgende dag weer kunnen compenseren.
Dit is voor ons vaak geen probleem, omdat we iedere dag iets anders eten. Zo hebben we vanzelf een heel divers aanbod. Missen we bepaalde stoffen, dan zal ons lichaam de juiste signalen geven. Hierdoor gaan we vanzelf op zoek naar een oplossing,.
Als het gaat om het eetpatroon van dieren zijn er twee belangrijke verschillen:
- Een dier krijgt vaak maar 1 soort brok en heeft dus weinig afwisseling
- Een dier is afhankelijk van zijn baasje om problemen te signaleren
Het voer is afhankelijk van baasje
Laat ik starten met het laatste punt.
Een dier kan u niet vertellen of hij het juiste voer krijgt. Hij eet immers uit gewoonte het voer wat hij vaak vanaf jongs af aan krijgt voorgeschoteld. Signalen dat het voer niet goed is, uiten zich langzaam.
Als baasje is het vaak niet zichtbaar. Tot het moment dat het zich vertaald in een serieus probleem (huidaandoeningen, darmklachten, diarree, niet eten etc.).
Ziek worden is een traag proces, waarvan de veranderingen zich langzaam opbouwen. Veel baasjes zien het niet aankomen. Let bijvoorbeeld maar eens op het aantal honden dat eigenlijk te dik is. Het baasje ziet het vaak niet, tot hij of zij erop gewezen wordt door een specialist. Zelfs dan vinden ze het vaak zielig om minder voer te geven.
Kortom de opmerking, “Hij eet dit voer al jaren en ik heb er nog nooit last mee gehad” is een slecht argument. Er zijn ook mensen die roken en daarmee 100 jaar worden, maar daarmee is het nog niet gezond.
Diversiteit in het aanbod van voer
Dan kom ik nu terug op het eerste punt dat ik noemde: “Dat er vaak weinig afwisseling zit in het aanbod”.
Uw hond eet waarschijnlijk al jaren dezelfde brok, met dezelfde samenstelling. Bij een goed uitgebalanceerde brok is dit geen probleem. Maar hoe weet u of de samenstelling goed is? We lezen vaak wel de voorkant van de verpakking, maar zelden wat er achterop de verpakking staat.
Noot: Afwisselen van smaak kan bijdragen aan het verminderen van kieskeurig gedrag. Met name bij katten helpt het soms van smaak te veranderen om hem zo makkelijker te laten eten.
Een goede uitgebalanceerde brok bevat zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten. Maar de aanwezigheid van het ingrediënt alleen zegt natuurlijk nog niet of alle juiste voedingsstoffen aanwezig zijn voor de gezonde actieve levensstijl van uw hond.
Hoeveel vlees versus groente en fruit er in het voer moet zitten daar is men het niet over eens. Vlees is het duurste en bepaald daardoor voor een groot deel de prijs. Een kilo minder vlees leidt al snel tot een euro minder per kilo.
Voor ons is een minimale aanwezigheid van 25% vlees een ondergrens bij honden en voor katten ligt dit nog iets hoger. Een hond en kat zijn van nature nu eenmaal vleeseters.
Dat sommige aanbieders de grens over zijn, dat blijkt wel uit de praktijk. Als dieren overstappen blijken niet allee gezondheidsproblemen te verminderen. Ook worden de dieren vaak veel vrolijker en actiever. Te dikke honden vallen af, medicijngebruik kan omlaag, minder vaak naar de dierenarts. Minder diarree en moeilijk poepen.
Dit zijn ervaringen uit de praktijk, maar dit is ook te onderbouwen?
Honden en katten leven al meer dan 30 duizend jaar als huisdier met ons samen. Er wordt wel gezegd dat zij de eerste gedomesticeerde dieren zijn, nog voor de koe, het varken en de kip.
Dit heeft natuurlijk ook effect op het eetpatroon, wat is terug te zien in het maagdarmstelsel. Er zijn duidelijk verschillen te zien tussen honden en de natuurlijke tegenhangers zoals de wolf.
Een hond en kat heeft anders dan bijvoorbeeld een wolf behoefte aan vezels en koolhydraten. In een goede verhouding is het combineren van dierlijke en plantaardige toevoegingen dan ook gezond.
Bij het samenstellen van honden en kattenvoer, start je met het selecteren van vlees en voeg je de juiste groenten en fruit toe om uiteindelijk alle benodigde voedingscomponenten te hebben.
Door te spelen met de ingrediënten ontstaan brokken met extra vetten voor honden die juist iets meer aan mogen komen of veel buiten zijn. Of kies je voor meer calcium en fosfor voor beter botopbouw.
Bij de meeste honden is een gezonde algemene basis voldoende. Dan maken de nuances in samenstelling geen verschil. Als de basisvariatie dierlijk Eiwit & vet, de mineralen & vitaminen en de vezels & koolhydraten maar in balans zijn.
Heb je specifieke problemen of bestaan er voorkomende afwijkingen vanuit het ras. Dan kan het verstandig zijn om voor bepaalde samenstellingen te kiezen.
Onze conclusie
De conclusie is dat ook de ingrediënten van honden en kattenvoer in een goede en gezonde verhouding moet staan. Een te eenzijdig dieet is met te weinig of te veel vlees is niet goed. Helaas kun je daarvoor niet volledig op de fabrikant vertrouwen. Omdat er een foto of de naam van een ras op de verpakking staat is het niet ineens gezond.
Welby kiest ervoor om u kwaliteit te garanderen. Wij investeren liever in gezond voer met smaak voor een euro meer per kilo. Maar daarmee garanderen we u een gezonde en gebalanceerde brok, en die is ‘natuurlijk’ ook nog veel lekkerder!