Geef ik de juiste hoeveelheid voer?

Net als bij mensen zie je bij honden en katten dat er dieren zijn die te dik zijn en te dun. Dit komt uiteindelijk door de hoeveelheid en het soort voer dat we onze dieren geven. Net als bij mensen is het van belang te doseren met de dingen die je je hond en/of kat geeft.

De meeste voerleveranciers geven op de verpakking aan hoeveel voer je onder ideale omstandigheden aan je hond of kat moet geven. Hierin zit een variatie, omdat de werkelijke hoeveelheid per hond verschilt.

De waarde wordt berekent op een constate waarde van een hond en kat in rust. Dit noemen ze in het engels de RER waarde (resting energy requirements). Deze waarde is gebaseerd op het gewicht van het dier in kilogrammen in het driekwart kwadraat, Keer 70. Of in formulevorm 70*(gewicht) 3/4 dan hebben we het aantal kilocalorieën.

Bij tien kilo, betekent dit dus: 70 keer 10 kilo in driekwart kwadraat = ongeveer 400 kilo calorieën.

Maar dit zegt nog niet wat uw hond nodig heeft, aangezien deze niet stil blijft liggen. Voor de echte verbranding, moet een inschatting gemaakt worden van de activiteit van uw hond. En van de doelstelling met het gewicht. Een gemiddelde huishond heeft een behoefte van 1,6 t/m 1,8 keer RER.

In ons voorbeeld van 10 kilogram wegende hond dus 1,6 keer 400 kCal = 640 kCal. Op de verpakking kun je terugvinden wat de voedingswaarde van het Welby voer is. Dit deel je door de benodigde kCal die je berekend hebt en je weet de hoeveelheid voer die je moet geven. Bij Welby Eend is de voedingswaarde 354Kcal per 100 gram.

604 kCal gedeeld door 354 Kcal/ons= ongeveer 180 gram per dag van Welby Eend.

Op de verpakking staat een waarde van 150-250 gram per dag.

  • Dit komt omdat sommige honden van tien kilo eigenlijk te zwaar zijn. Dan kies je voor mogelijk maar 1,4 keer RER waarde.
  • Is je hond met 10 kilo te licht, dan kan je besluiten juist iets meer te voeren, bijvoorbeeld 1,8 keer de RER waarde. Zie de tabel die toegevoegd is voor specifieke waarden

Kijk naar de hond

Eten geven van je hond of kat is echter meer dan een rekensom. Niet ieder dier heeft dezelfde spijsvertering, neemt evenveel voeding op, of heeft dezelfde stofwisseling. Dierenartsen kijken daarom ook vooral naar de hond of kat. Hoe ziet het dier eruit?

Het volgende plaatje dat ik van de engelse website http://www.allaboutdogfood.co.uk heb gehaald geeft hiervan een goede weergave.

Of de vuistregel van het Veterinary Medical Center aan de universiteit van Ohio. Je moet de twee laatste ribben van de hond en kat nog net kunnen zien.

De belangrijkste bron om op het gewicht van uw hond of kat te sturen zit in de hoeveelheid proteine die in het voer zit. De proteïne wordt omgezet in aminozuren die nodig zijn voor de spieropbouw. Omdat ze dit alleen via de voeding binnenkrijgen is het van belang in het voer daar goed op te letten. Voor een hond moet er minimaal 2 gram nodig per kilo en de kat 4 gram.

Gecastreerde hond =1.6 x RER
Volwassen Hond =1.8 x RER
Te zware/inactieve hond =1.2-1.4 x RER
Moet de hond afvallen =1.0 x RER voor ideaal gewicht
Moet de hond bijkomen =1.2-1.8 x RER voor ideaal gewicht
Actieve/belaste werk hond =2.0-5.0 x RER
Puppy 0-4 maanden =3.0 x RER
Puppy 4 maanden tot volwassen =2.0 x RER
Winkelwagen
Scroll naar boven